نوشــــین طاهری نوری – مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشــت
میگوید: بارها به مردم توصیه کردیم فقط وزارت بهداشت متولی سالمت جامعه است
و نباید به مطالب فضای مجازی اعتماد کنند.
به گزارش ســرزمین پویا به نقل از ایران، همین چند وقت پیش همه مشــغول
خوردن شــکالت گرانقیمت از آب دوبی گذشته بودند، کنارش هم یک لیوان قهوه
آماده از فالن برند نوش جان می ً کردند، اما این روزها ســناریو کامال متفاوت اســت؛
بیشــتر بالگرهایی که تا دیروز پشت میز رســتورانهای لوکس غذاهای گرانقیمت
میخوردند یا در خانهها غذاهای سفارشــی را از پیک تحویل میگرفتند، مشــغول
آشپزی هستند. هر کدام یک قوطی نمک صورتی، آبی یا بنفش دستشان گرفتهاند و
روی غذا میپاشــند و از فوایدی که معلوم نیست ناگهان از کجا آمده، حرف میزنند.
یکی میگوید نمک رنگی یا دریا فشار خون را درمان میکند، دیگری میگوید برای
درمان دردهای اســتخوانی مفید اســت و یکی هم معتقد است غذا با این نمک مزه
متفاوت و خاصی پیدا میکند که هیچ وقت طعم آن را فراموش نمیکنید. حتی بعضی
از آنها یک قدم جلوتر هم میروند و در نقش پزشک تغذیه توصیه میکنند نمکهای
یددار و قدیمی را نخورید، چون مضر هستند و فقط نمک رنگی برای سالمتی مفید
اســت. اما همه این تعریفهای هیجانی که هیچ منبع و اساس علمی ندارد، میتواند
جان کودکان را در ســن رشد به خطر بیندازد و باعث بیماریهایی شود که به دلیل
کمبود ید در بدن رخ میدهد. به گفته مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت،
تبلیغاتی که در فضای مجازی درباره فواید نمکهای دریا و رنگی دیده میشــود، جز
عوامفریبی چیز دیگری نیست، چه بسا همین تبلیغات باعث شده است در حال حاضر
با مشکل کمبود ید روبهرو شویم.
خاک ایران از نظر ید فقیر اســت به همین دلیل در دهه ،50 بدن بیشــتر مردم
ید کافی نداشــت و کمبود ید بســیار شــایع بود. اهمیت این موضوع زمانی خودش
را نشــان میدهد که این کمبود تأثیرات مستقیمی بر سالمت افراد بگذارد از جمله
عقبماندگیهــای ذهنی، بهره هوشــی پایین در کودکان، ســقط جنین، معلولیت
ناشنوایی، اختالالت مربوط به رشد و… .
محققان کشــور و وزارت بهداشــت، درمان و آموزش پزشکی در دهه 60 تصمیم
گرفتند برای جلوگیری از فقر ید، آن را به نمک اضافه کنند تا بدن ید کافی را جذب
کند. شاید سؤال ایجاد شود چرا نمک؟ به گفته مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت
بهداشــت، دو دلیل باعث شــد محققان نمک را برای اضافه کردن ید انتخاب کنند؛
اول اینکه ید باید به مواد غذایی اضافه شــود که در دســترس همگان باشد تا حتی
ضعیفتریــن مردم از لحاظ درآمد هم بتوانند محصول حاوی ید را در ســبد